Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Také v roce 2020 zvalo poličské muzeum občany, školy i turisty k prohlídkám výstav. I když na jaře a na podzim se některé jeho aktivity přenesly nově do On-line prostoru.

Ze zajímavých výstav lze připomenout: Tomáš Duchek Středověk v nás – concept art (jeden z výtvarníků počítačové hry Kingdom Come: Deliverance),  Hravý svět Vlasty Švejdové (známá ilustrátorka), 73. Umělecký salon – 13 v Poličce (místní autoři). Mimořádně úspěšné a nejnavštěvovanější bylo Imaginárium v Poličce – živá výstava bratří Formanů a jejich přátel.

Z akcí lze připomenout cyklus přednášek s procházkami za poličskými památkami pro Univerzitu 3. věku. Muzeum vydalo drobnou brožurku 25 let autobusových zájezdů Cesty za uměním.

Jako všechna muzea a galerie byla i poličská instituce pro návštěvníky uzavřena po několik měsíců v důsledku vládních opatření proti šíření pandemie koronaviru. Z toho důvodu čeká na řádné připomenutí nejvýznamnější událost roku 2020, kterou bylo 130. výročí narození Bohuslava Martinů (8. 12.) a to baletem Podivuhodný let. Výstava, „kterou svět neviděl“, nesla název Ptáci-poslové jara. Opatření ostatně zasáhla řadu dalších akcí, neuskutečnil se např. Čas pro neobyčejné zážitky. Návštěvnost oproti předchozímu roku byla poloviční.

Za to o prázdninách naši příznivci hojně navštěvovali tvořivá odpoledne, kde vyráběli z hlíny, textilu, papíru apod. Tradiční vánoční vrkoče už naaranžovali doma ze zakoupených balíčků.

Za zavřenými dveřmi pracovníci ve větší míře pečovali o sbírky: předměty myli, mnohé nově uložili, prováděli jejich fotodokumentaci. Připravovali také nové výstavy.

PhDr. David Junek

Pověřen řízením organizace

MMG

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti