Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

uvodni radek 1uvodni radek 1uvodni radek 1uvodni radek 1uvodni radek 1uvodni radek 6uvodni radek 6uvodni radek 6

V dobách, kdy technologie nebyla tak pokročilá jako dnes, lidé se museli zabavit jinak. Když měli splněné domácí práce, mohli se naplno věnovat svým koníčkům. Není tajemstvím, že v Poličce bylo odjakživa mnoho spolku a jedním z nich byl Divadelní spolek ochotníku Tyl, skupina divadelních nadšenců, kteří napříč generacemi bavili své diváky. Využijme celoplošného lockdownu a casu, který nám toto omezení přináší k vytvoření něčeho smysluplného, co zabaví celou rodinu!

Fantazii se meze nekladou – zkuste napsat vlastní divadelní hru, ve které obsadíte vaše spolubydlící nebo cleny rodiny. Vyrobit si můžete vlastní divadelní scénu, kulisy i loutky. A jelikož divadlo můžeme někomu zahrát i „po síti“ tak neváhejte! Babičku,

dědečka nebo i spolužáky a kamarády divadelní představení potěší.

Odkazy na Youtube na výrobu různých loutek naleznete ZDE:

https://www.youtube.com/results?search_query=haw+to+make+puppets

Máme pro vás připraveny návody na různé tematické aktivity i informace a zajímavosti z historie, které jsou pro vetší  přehlednost barevně rozlišeny.

ŽLUTÉ ZÁHLAVÍ – tipy na aktivity

ČERVENÉ ZÁHLAVÍ – historické zajímavosti a souvislosti

 

  • Historie spolků na Poličsku
  • Historie Ochotnického spolku Tyl
  • Jak napsat divadelní hru – pro pokročilé
  • DIVADELNÍ TEST
  • PRSTOVÉ LOUTKY
  • STÍNOVÉ DIVADLO aneb když prsty čarují
  • LOUTKA NA TĚLO
  • Pohádka o pštrosovi, který se vydal na zkušenou + loutky
  • Omalovánky pro nejmenší – kostýmy

 

 

 

   Historie spolků na Poličsku  

Polička se může pyšnit hned několika různými spolky, mezi nejstarší spolky se řadí Střelecká jednota a Spolek divadelních ochotníků „Tyl“. O prvním jmenovaném existuje zmínka k roku 1613.

uvodni radek 6

Pokud vás zajímá, kolik jich bylo, stáhněte si materiály v PDF ZDE: Prehled_spolkove_cinnosti_v_Policce.pdf

   Začátky poličských ochotníků  

Vůbec první divadlo bylo v Poličce sehráno roku 1819 divadelními nadšenci, kterým se i přes odpor tehdejšího rakousko-uherského establishmentu podařilo získat svolení na chrudimském hejtmanství. Roku 1834 byl založen Divadelní spolek ochotníků Tyl, který od té doby nepřetržitě existuje, byť třeba jako součást Jednotného klubu pracujících v dobách budování socialismu. Divadlo se hrálo v domě na náměstí a následně v dnešním muzeu. Poté naši předchůdci, za pomoci města, vystavěli Tylův dům, který jim byl v padesátých letech odebrán, kterýžto stav trvá doposud. Poslední cesta spolku vedla do propadliště Tylova domu, kde se podařilo v roce 2005 vlastními silami a prostředky a s pomocí Města Polička vystavět Divadelní klub.

HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1HISTORIE SPOLKU TYL 1

Pokud se chcete dozvědět více, stáhněte si PDF podklady ZDE: Historie_Ochotnickeho_spolku_Tyl_WWW.pdf

   Jak napsat divadelní hru – pro pokročilé   

Napsat divadelní hru by se na první pohled mohlo zdát jednoduché, ale ti co ti již zkoušeli, jistě ví, že to vůbec snadné není. Aby byla hra dobrá, musí se dodržovat určité postupy a my vám je nyní nabízíme :--). Kdy jindy než teď, když je tolik času to nezkusit?

Foto 54 Aslamasovi 4Foto 54 Aslamasovi 4Foto 54 Aslamasovi 4Foto 54 Aslamasovi 4Foto 54 Aslamasovi 4Foto 54 Aslamasovi 4Foto 54 Aslamasovi 4

Zapojit můžete i členy své rodiny, jistě se rádi zhostí hlavní role. A když to dobře dopadne, můžete si doma vystrojit i předávání Oskarů či vyrobit hvězdný chodník slávy.

Pokud se chcete dozvědět více, stáhněte si PDF podklady ZDE: Jak_napsat_divadelni_hru__pro_pokrocile_www.pdf

   JAKÉ JSOU VAŠE DIVADELNÍ ZNALOSTI?   

DIVADELNÍ KVÍZ

JAKE JSOU VASE DIVADELNI ZNALOSTI DIVADELNI KVIZ 1JAKE JSOU VASE DIVADELNI ZNALOSTI DIVADELNI KVIZ 1

Zajímá tě divadlo a možná chceš být třeba i hercem nebo herečkou v divadle? Zkus si náš jednoduchý kvíz, který ověří tvé divadelní znalosti!

Kvíz ke stažení ZDE: JAKÉ JSOU VAŠE DIVADELNÍ ZNALOSTI - DIVADELNÍ KVÍZ

   PRSTOVÉ LOUTKY    

Na každé ruce pět herců! Tomu se ale říká  pořádný divadelní ansábl :-)

PRSTOVE LOUTKY 2PRSTOVE LOUTKY 2PRSTOVE LOUTKY 2PRSTOVE LOUTKY 2

Zkuste si napsat nějakou divadelní hru a k ní si vyrobit i prstové loutky. V příloze od nás najdete šablony na několik prstových zvířátek, stačí vybarvit.

   STÍNOVÉ DIVADLO aneb když prsty čarují...   

uvodni radek 6

Stínové divadlo je velmi populární a oblíbené hlavně v Číně. Je tomu již více než 2000 let, co tyto prchavé stíny fascinují malé i velké, ale u vás doma se jistě také uchytí, nemyslíte?

   LOUTKA NA TĚLO   

Nevíte, co dělat když se nemůže ven??

LOUTKA NA TELO

Co takhle popustit uzdu své kreativitě a fantazii!  Vyrobte si loutku na tělo, velkou jako vy sami. Loutku si pak děti dozdobí samolepkami, duhovými papíry a barvami, čím kdo bude chtít. Na podiu ve vašem obýváku si pak budou moci sehrát scénku podle vlastního scénáře.

Ke stažení v PDF:LOUTKA_NA_TELO

    Pohádka o pštrosovi, který se vydal na zkušenou + loutky   

profimedia 2014 03 16 krym 3 resize 1394976446 65ab4cdd 660x371profimedia 2014 03 16 krym 3 resize 1394976446 65ab4cdd 660x371profimedia 2014 03 16 krym 3 resize 1394976446 65ab4cdd 660x371profimedia 2014 03 16 krym 3 resize 1394976446 65ab4cdd 660x371

Znáte stínové divadlo? K jeho výrobě budete potřebovat jen pár špejlí, papír, krabici a pečící papír.

V příloze naleznete i scénář a loutky. Doporučujeme pro malé děti.

Podklady ke stažení ZDE: Pohadka_o_pstrosovi_ktery_se_vydal_na_zkusenou+ loutky

    OMALOVÁNKY PRO TY NEJMENŠÍ    

Inspirované divadelními kostýmy.

OMALOVANKY DIVADLO 2OMALOVANKY DIVADLO 2OMALOVANKY DIVADLO 2OMALOVANKY DIVADLO 2OMALOVANKY DIVADLO 2

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti