Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 
Dovolte, abychom vás pozvali na online přednášku doc. Moniky Holé, Ph.D. s názvem Brno (nejen) jako místo světových premiér jevištních děl Bohuslava Martinů. Sledovat ji můžete živě v úterý 9. března od 19:00 hodin na facebooku Moravské zemské knihovny v Brně.
 PREDNASKA HOLA 1PREDNASKA HOLA 1PREDNASKA HOLA 1PREDNASKA HOLA 1PREDNASKA HOLA 1
 
 
Brněnské divadlo patřilo ve 20. letech 20. století k progresívním scénám, na nichž byla pravidelně uváděna díla soudobých, často netradičně smýšlejících skladatelů. K největším chloubám repertoáru patřily pochopitelně inscenace oper Leoše Janáčka, vedení divadla nicméně hledalo i další zajímavé skladatelské osobnosti. Tak dostal příležitost i pětatřicetiletý Bohuslav Martinů. Tento první impuls se stal základem dlouhodobé provozovací praxe brněnského divadla, které skladatelova díla uvádělo pravidelně jak za jeho života, tak po jeho smrti. Počtem premiér (a to i světových či československých), příkladnou péčí věnovanou jednotlivým titulům a celkově hodnotným uměleckým nastudováním Martinů děl nemá Brno v celosvětovém měřítku obdoby. Nejen na tyto aspekty chce upozornit chystaná přednáška doc. Moniky Holé, Ph.D., vedoucí katedry hudebních a humanitních věd Hudební fakulty JAMU.
 
Přednáška s hudebními ukázkami je součástí doprovodného programu multimediální prezentace Oči Brna: Bohuslav Martinů, kterou snad budete moci brzy zhlédnout u nás v knihovně. Až virus dovolí...
 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti