Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

otevreno1 2otevreno1 2

 V PONDĚLÍ MŮŽETE NAVŠTÍVIT POUZE RODNOU SVĚTNIČKU BOHUSLAVA MARTINŮ V ÚTERÝ PAK CELOU NABÍDKU MUZEA.

Jsou tu červencové svátky 5. a 6. července a tentokráte připadají na pondělí a úterý. I když muzea bývají v pondělí uzavřena, světnička na věži poličského kostela bude po celé prázdniny přístupna veřejnosti a vy se tak můžete vydat po stopách světově uznávaného hudebního skladatele Bohuslava Martinů a podívat se, jaký byl život ve výšce 36m nad zemí pro pětičlennou rodinu pověžného na 25m čtverečních.

V úterý 6. července se můžete projít po poličských hradbách, které patří k nejlépe dochovaným památkám opevňovacího systému středověkého města nejen v rámci České republiky, ale i ve střední Evropě. V roce 1958 byly zapsány na seznam kulturních památek. Hradební zeď má úctyhodnou šířku 2 až 2,25 m, je až 8 m vysoká, zpevněná 19 půlválcovými do města otevřenými baštami. Hradby jsou dodnes zachovány a v délce 1220 m obepínají celé historické jádro města a rozhodně stojí za vidění.

Dále můžete navštívit dotykovou výstavu ŽIŽKA PŘED BRANAMI k výročí 600 let od vstupu husitských vojsk do Poličky plnou válečné zbroje, dámských gotických šatů, hravých aktivit i vyrábění a také na HRÁTNICI, interaktivní hernu pro chytré hlavy i šikovné ruce.

V roce 1421 se při svém tažení a snaze vymanit východní Čechy a Moravu z moci Zikmunda Lucemburského ocitl Jan Žižka z Trocnova před branami města Poličky… jak to bylo dál? Bojovala Polička či nechala otevřít brány, aby bylo město uchráněno? Hodili měšťané Žižkovým vojákům přes hradby vykrmenou svini nebo je to jen pověst? Přijďte na výstavu a vše se dozvíte!“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Simona Valachová. 

Nebudou chybět husitské zbraně, zbroj, kroužkové košile a přilby, které si můžete vyzkoušet a potěžkat. A co se potom zvěčnit jako válečník v bitvě v připraveném fotokoutku s velkoformátovou ilustrací! Ani dámy nepřijdou zkrátka. Mohou si obléknout gotický šat a ozdobit se čelenkou či závojem. Kromě informací a perliček o husitech a neporaženém válečníkovi na vás čekají zajímavosti z historie města Poličky a hradu Svojanova,“ dodává.

A pro ty, co si rádi hrají, se výstavní sály poličské barokní radnice proměnily v interaktivní hernu. Čekají na vás skládačky, hlavolamy, kvízy i dovednostní hry všeho druhu a slibují zábavu pro malé, větší i velké. Můžete si zahrát například minigolf, domino či kuželky. Z dílů postavit lomený oblouk, pyramidu nebo pravěké nádoby. Trpělivost prověříte při sestavování pohádkového orloje, taktiku u bitvy lodí, spolupráci u balancovníku a vědomosti u mapy světa.

V úterý se mimo jiné od 14.00 hodin koná první z mnoha letních dílen pořádaných muzeem inspirovaná tématem PUTOVNÍCH KAMÍNKŮ, jelikož fenoménem posledních let se stalo právě malování kamínků všech velikostí a tvarů. Chtěli byste namalovat svůj první kamínek? Není to nic složitého, ale jestli si nevíte rady, jak začít, pomůžeme vám. Kamínek pak můžete nechat na nějakém speciálním místě na vašich prázdninových toulkách.

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti