Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Přijďte si pobesedovat o nové knize, která kráčí Poličkou a Poličskem za literáty, dramatiky, trochu i skladateli a výtvarníky! Beseda i kniha jsou určeny všem, kteří mají rádi tento kout Vysočiny, všem, které  zajímají literární tradice našeho kraje.

Akce se koná 26. května 2022 od 18 hodin v přednáškovém sále muzea.

Vstup volný.

Větrný kraj – nová kniha o Poličsku.

Regionální literatura na Poličsku je bohatší o novou knihu. Jaroslav Jan Gloser je autorem knihy s názvem Větrný kraj a podtitulem Poličkou a Poličskem za literáty, dramatiky, trochu i skladateli a výtvarníky. V úvodu knihy je uvedena esej Bohuslava Březovského Větrný kraj z roku 1940, která je skvělou charakteristikou kraje Poličska a která dala knize název. První část knihy obsahuje biografické medailony autorů, kteří měli nebo mají něco společné s Poličkou a Poličskem – narodili se zde, žili zde, žijí zde, zemřeli tady, jsou zde pochováni, působili zde, hledali zde inspiraci, autorů minulosti i současnosti. Druhá část knihy je čítankou ukázek z jejich děl. Kniha je doplněna řadou fotografií, rejstříky a mapou bývalého poličského okresu. Kniha je určena všem, kteří mají rádi tento kout Vysočiny, všem, které zajímají literární tradice našeho kraje. Knihu je možné zakoupit v knihkupectví pana Dolejše v Poličce, v informačním centru v Bystrém nebo u autora (Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!).

 

Jaroslav Jan Gloser (*1952 Polička), učitel, absolvent Pedagogické fakulty Hradec Králové (český jazyk, dějepis). Zabývá se regionální literaturou a historií Poličska a Litomyšlska, je autorem Místopisného slovníku okresu Svitavy, biografického slovníku Kdo je kdo v kultuře a historii okresu Svitavy, drobných knih o historii obcí Pomezí, Trpín a Hlásnice, Kamenec a knih Polička – městem krok za krokem, Litomyšl – městem krok za krokem, Rovečné – knížka o jedné obci na Moravském Horácku, Brno – místy známými i méně známými, za lidmi známými i zapomenutými, za příběhy známými i neznámými, b 670 – Bystré 1349-2019. Je autorem pracovních sešitů a metodických příruček pro výuku dějepisu na základních školách, 20 let připravoval v ústřední komisi Dějepisné olympiády tuto celostátní soutěž pro žáky základních škol a víceletých gymnázií. Miluje Vysočinu a rodné Bystré, žije v Brně.

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti