Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

6. listopadu 1909 se v dělnické rodině v Poličce narodil Jan Bohuslav Bureš. Křestní jméno Miloslav přejal po své předčasně zemřelé první lásce Milušce Šifnerové. Na výstavě v poličském muzeu si připomeneme 110 let od narození významného českého básníka, prozaika, úspěšného redaktora, ale zároveň přítele a spolupracovníka B. Martinů.

Své první básnické pokusy publikoval Miloslav Bureš již během studií na poličském gymnáziu. Poté nastoupil na univerzitu v Praze, odkud zamířil do Liberce, kde přijal místo redaktora Severočeského deníku, a pak do jičínského A-Zetu, kde prožil druhou světovou válku. Ovšem bez "básníka z Vysočiny" by nevzniklo jedno z ikonických hudebních děl, jakým je bezpochyby Otvírání studánek. Burešovy verše zhudebnil v této slavné kantátě jeho přítel, světově uznávaný hudební skladatel Bohuslav Martinů.

 „Miloslav Bureš je vedle Bohuslava Martinů další významnou osobností, pocházející z Poličky. Ostatně, společného mají oba umělci více, krom stejného místa narození i místa posledního odpočinku oba umělci nade vše milovali Vysočinu. Výstava představí Básníka z Vysočiny Miloslava Bureše jako člověka, umělce i spolupracovníka Bohuslava Martinů. Jádrem Burešova díla je poezie věnovaná Vysočině, tamnímu venkovskému životu, lidovým zvykům a slovesnosti,“ uvádí kurátorka výstavy muzikoložka doc. Monika Holá, Ph.D.

Výstava bude zahájena v sobotu 28. září 2019 ve 14.00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky básnického díla M. Bureše, které přednese Mgr. Lubomíra Sonková z  Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, za hudebního doprovodu pedagoga, violisty Leoše Černého, bývalého člena Filharmonie Brno a finalisty soutěže Johannes Brahms Competition Pörtschach 2015,“ dodává.

Výstava bude k vidění do 29. 12. 2019.

Více na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti