Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Kraj Českomoravské vysočiny jej formoval a zanechal v něm nesmazatelnou stopu, která po celý dosavadní život ovlivňuje jeho tvorbu. Vystavovat do Poličky se Miroslav Stárek vrací po dlouhých 34 letech a předkládá vám průřez své malířské tvorby od starších prací až po současnost.

Malíř a grafik Miroslav Stárek se narodil v roce 1950 v Praze. V letech 1966 - 1970 vystudoval tehdy prestižní Umělecko-průmyslovou školu v Brně. Poté pracoval jako výtvarník - grafik v obchodním podniku. Po roce 1989 se věnuje volné tvorbě i užité grafice. Žije a pracuje v Pardubicích.

Mládí prožil v Pomezí a později přímo v Poličce. Kraj kopečků, alejí a cest, polí i políček, stromů tvořících remízky či solitérní dominantu prostoru na něho stále bytostně působí, avšak inspiruje ho jakákoliv příroda. Nejedná se ale o pouhý popis viděného. Procházeje krajinou, nechává na sebe působit její překvapivé až fascinující podoby, jindy obyčejné kouzlo okamžiku.  Zapojuje svou představivost, vnímá tóny barev i světla, atmosféru chvíle, zvuky...,“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Pavla Juklová.  

Zaznamenává její fragmenty a ve vzpomínkách je pak přetváří do výtvarné i barevné zkratky. Ve svých obrazech pak toto vše zpracovává do promyšlených kompozic také i s hudební tématikou. Takto vzniká konečná podoba obrazu, většinou olejomalba, někdy podpořena strukturální vrstvou. V poslední době objevuje pro svůj výtvarný projev moderní techniku kombinovaného digitálního zpracování obrazu. Vycházeje z vlastních kreseb, upravuje obraz dle svých představ do konečné podoby na obrazovce počítače,“ dodává.

Své obrazy a kresby vystavoval v pardubických výstavních síních, obrazy a užitou grafiku ve výstavní síni knihovny v Poličce v roce 1985 a letos také na zámku v Nasavrkách v rámci 49. Nasavrcké palety. Svá díla prezentuje také v Galerii Vysočina v Poličce, je zastoupen v mnoha soukromých sbírkách.

Vernisáž výstavy se koná v pátek 4. října 2019 v 16.00 hod. v přednáškovém sále poličského muzea za přítomnosti autora, s úvodním slovem historičky umění Mgr. Petry Pavlíčkové z Univerzity v Hradci Králové a s hudebním doprovodem Pavly a Vojtěcha Špryncových.

Výstava bude k vidění do 3. 11. 2019.

Více na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti