Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Letos slaví poličští ochotníci výročí 200 let od založení jejich spolku a po celý rok mají připravený zajímavý program. Za jeden z pomyslných vrcholů oslav můžeme považovat výstavu v poličském muzeu. Ta mapuje rozmanitou historii ochotnického spolku a divadelnictví v Poličce. Poznejte začátky i současnost jejich činnosti, časy dobré i zlé na pozadí českých dějin.

„Na výstavě s názvem V HLAVNÍ ROLI DIVADLO … aneb 200 let poličských ochotníků bude k vidění původní opona, množství kulis, rekvizit, plakátů i fotografií. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet různé kostýmy, nechte své děti zahrát divadýlko nebo si vyrobit prstovou loutku,“ zve na výstavu její kurátorka Mgr. Simona Valachová. „Výstava je věnována dlouholeté tradici ochotnického divadla v Poličce, neboť v sále, kde se instalace nachází, se divadlo skutečně hrálo a dokonce malý Bohuslav Martinů sem chodil se svým otcem na divadelní zkoušky a představení. Vernisáž proběhne v sobotu 12. října 2019 od 14.00 hod. v režii divadelních ochotníků. Určitě se máte na co těšit! Doporučený dress code je vytahaný svetr ,“ s úsměvem dodává.

Vůbec první divadlo bylo v Poličce sehráno roku 1819 divadelními nadšenci, kterým se i přes odpor tehdejšího rakousko-uherského establishmentu podařilo získat svolení na chrudimském hejtmanství. Roku 1834 byl založen Divadelní spolek ochotníků Tyl, který od té doby nepřetržitě existuje, byť třeba jako součást Jednotného klubu pracujících v dobách budování socialismu. Divadlo se hrálo v domě na náměstí a následně v dnešním muzeu. Poté naši předchůdci, za pomoci města, vystavěli Tylův dům, který jim byl v padesátých letech odebrán, kterýžto stav trvá doposud. Poslední cesta spolku vedla do propadliště Tylova domu, kde se podařilo v roce 2005 vlastními silami a prostředky a s pomocí Města Polička vystavět Divadelní klub,“ uvádí Petr Erbes, předseda Divadelního spolku Tyl polička.

Oslavte společně s ochotníky 200leté výročí jejich působení!

Výstava potrvá od 12. 10.  2019 do 5. 1. 2020.

 Více na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti