Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Zajímá vás středověk? Chcete si prohlédnout hradební prstenec objímající celé vnitřní město? Chcete prozkoumat, jak se hradby stavěly a zda byly funkční? Nemusíte jezdit na jih Francie do legendárního Carcassonne, jedny z nejzachovalejších hradeb v Evropě najdete i na českomoravském pomezí v POLIČCE!

 Nejeden návštěvník označil Poličku za „české Carcassonne“, a to kvůli unikátním středověkým hradbám, které zde můžete obdivovat. Královské věnné město Polička bylo založeno v roce 1265 na příkaz tehdejšího panovníka a krále Přemysla Otakara II. Kamenné hradby byly vystavěny po návštěvě a pobytu Karla IV. ve 2. polovině 14. století. Jedná se o jedno z nejzachovalejších a nejdelších městských opevnění na území Evropy. „Obepínají celý střed města v délce 1220 metrů. Mají šířku 2 až 2,25 metru, jsou až 8 metrů vysoké a jsou zpevněné 19 půlválcovými, do města otevřenými baštami. Systém opevnění se skládal z hlavní hradby, parkánu, parkánové zdi, vodního příkopu a valu. Nepřátele ve středověku hradby odrazovaly už svou mohutností, v přímém boji se pak osvědčily hlavně při husitských válkách.“ uvádí historička muzea Mgr. Radka Vostřelová.

V současnosti patří hradby v Poličce k nejlépe dochovaným památkám opevňovacího systému středověkého města nejen v rámci České republiky, ale i ve střední Evropě. V roce 1958 byly zapsány na seznam kulturních památek a v roce 1972 byla zahájena jejich rekonstrukce. Tehdy došlo k likvidaci parkánové zdi a asanaci zástavby mezi hradbami a parkánem. Původní podoba domů přistavěných k hradbě se zachovala jen v ulici Na Bídě. Na jižní straně hradeb vznikl městský park se Synským rybníkem, který měl původně funkci napájení vodního příkopu. Hlavní hradba v délce 1220 metrů včetně 19 dochovaných bašt obepíná historické jádro našeho města dodnes.“ dodává.

Hradby jsou vyhledávanou atrakcí pro turisty. Zájemci si mohou projít cca 1 km dlouhý okruh kolem hradeb s 9 informačními tabulkami, kde se zajímavou formou dozví vše o památkách i historii města Poličky. Najdou zde nejen informace týkající se opevnění města, ale i téma Bohuslav Martinů, radnice, kostel, park, moderní architektura a další.

Ti, kteří se chtějí podívat na ochoz hradeb a vžít se do role obránců města, musí přijít do muzea, odkud vychází prohlídka s lektorem. Na prohlídce zjistí i důvod, proč nebyly hradby podobně jako v jiných českých městech zbourány a vyzkouší si i kroužkovou kapuci nebo otěžkají repliky zbraní.

Dveře poličského muzea jsou otevřeny od úterý do neděle, každý den od 9 do 17 hodin. Informace o prohlídkách hradeb najdete na www.cbmpolicka.cz.

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti