Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Naplánovali jsme ho pro vás od snídaně po večerní procházku! 

Jde poznat Poličku za jeden jediný den? Unikáty města určitě ano! Prázdniny jsou jedinečnou možností k cestování a poznávání a člověk by rád stihnul, viděl, slyšel a zažil co nejvíc! Poradíme vám, jak můžete poznat Poličku během jediného dne! Pokud vás ale čas netlačí, protáhněte si pobyt i na několik dnů – nudit se rozhodně nebudete!

Polička je malebné město s bohatou historií. Téměř na každém kroku v historickém centru města semknutém gotickým prstencem hradeb můžete obdivovat starobylé skvosty. Určitě nesmíte minout poličské unikáty – rodnou světničku proslulého hudebního skladatele Bohuslava Martinů s krásnou vyhlídkou na město a středověké hradby, jedny z nejzachovalejších ve střední Evropě.

Začněme pěkně po pořádku ... poličskou snídaní! Musíte totiž ochutnat vyhlášené křupavé housky ze zdejší pekárny! Po snídani se vydejte do muzea, kde si zakoupíte vstupenku a s průvodcem si dáte poctivou rozcvičku při výstupu na věž. Po zdolání 192 schodů se vám za odměnu odkryje krásný výhled na celé město a široké okolí. Při dobré viditelnosti můžete zahlédnout i vrcholky Jeseníků! Kromě výhledu vás okouzlí útulná světnička ve věži, kde budete mít pocit, že si rodina Martinů pouze odskočila do města. Dozvíte se samozřejmě spoustu „špeků“ a zajímavostí z běžného života v tomto originálním bydlišti i to, jak život na věži ovlivnil samotného Bohuslava Martinů.

Zpátky do muzea ... nyní je čas na odpočinek, hraní, tvoření a trošku nostalgického vzpomínání na dětství. To vše na vás čeká na výstavě Příběhy dřevěných hraček, která vám představí příběh stromu, ve kterém hračky rostou, aby mohly být vyřezány, příběhy jejich tvůrců a především příběhy, které s hračkami rozehrávají všichni ti, kdo si rádi hrají. Máte-li s sebou děti, tuto část programu nesmíte vynechat!

Vyhládlo vám? V Poličce je kromě historických skvostů i jeden gastronomický... Mystery grill, který najdete přímo pod věží kostela! Zajděte podráždit své chuťové buňky, na pořádný oběd nebo večeři. V nabídce najdete malé i velké burgery, samostatné nebo v menu s hranolky i pitím dle vlastního výběru a kromě vymazlených burgerů třeba také Tacos, Hot-Dogy a Stripsy. Masa, dresingy a pečivo jsou vždy čerstvé a vlastní výroby. V Mystery grill si určitě vyberete, odtud hladový nikdo neodchází!

Dokonalou siestu si vychutnáte na malebné zahrádce kavárny Palačinka v pohodlném křesílku mezi stromy, kde vše chutná tak nějak více prázdninově. Nasajete jedinečnou atmosféru a necháte se hýčkat ... palačinkou, kávou, domácí zmrzlinou nebo letní limonádou z lokálních surovin? Tady si můžete při pohledu na věž kostela a vzpomínce na výstup dopřát i dortík za spálené kalorie. A nejen ledajaký! Dezerty a dorty z Palačinky voní po babiččině kuchyni a zároveň vábí designem současné neotřelé cukrařiny. To musíte ochutnat! 

Ze sladkého světa Palačinky zase zpátky do příjemného chládku v muzeu. Čeká vás totiž ještě prohlídka středověkých hradeb, kde se dozvíte nejstarší dějiny města, ale hlavně se na hradebním ochozu a u střílen v baštách vžijete do role středověkého obránce.

V lehce bojovné náladě, ale hlavně plni zážitků si můžete podvečer zpříjemnit procházkou okolo hradeb nebo prozkoumáním barokních skvostů - radnice a morového sloupu - na náměstí. Najdete na fasádě radnice jedinou zvířecí masku - hlavu jelena? Pak najdete i místo, štukový rám v přízemí, pod nímž do roku 1785 stával pranýř. Nad pranýřem umístěný zvonek oznamoval i uzavírací hodinu hospod. Zvonek už dozvonil, takže se s chutí vydejte na závěrečnou tečku dne, na orosené poličské pivo.

Několik praktických rad:

- poličské pečivo zakoupíte v centru města například v Pekárně na Tyršově 177

- místa na prohlídce rodné světničky a hradeb si raději předem rezervujte na pokladně muzea nebo na tel. 461 723 855

- Muzeum najdete v Šaffově ulici  č.p. 112 u náměstí, vychází odtud prohlídky na věž i hradby a nachází se zde i výstava Příběhy dřevěných hraček

- Mystery grill se nachází pod kostelem sv. Jakuba v Riegrově 34

- kavárnu Palačinka objevíte jen kousek od muzea v Šaffově ulici č.p. 68

 

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti