Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Opět se v Poličce na prázdniny usídlí multižánrový festival Poličské kulturní léto přinášející vlnu zábavy a dobrodružství pro všechny –  letní kino pro dospělé i pro děti, science show, bubble show, divadla a divadélka, tvořivé dílny pro děti, festival básníků a dalších akcí a zážitků.

pkl kostky 22 1pkl kostky 22 1pkl kostky 22 1pkl kostky 22 1pkl kostky 22 1pkl kostky 22 1

 

Pořádá Centrum Bohuslava Martinů ve spolupráci s Městskou knihovnou Polička a MaTami z. s.  

V případě nepříznivého počasí je zajištěn náhradní prostor. 

OBČERSTVENÍ SI MŮŽETE PŘINÉST VLASTNÍ, JEHO PRODEJ LETOS NEZAJIŠŤUJEME. 

Více na www.letopolicka.cz/www.cbmpolicka.cz

 

pá 1. 7. od 21.30 hod. LETNÍ KINO v muzeu VYŠEHRAD FYLM

Po úspěšném onlinovém seriálu přichází postava Laviho v novém kabátě celovečerního filmu! Od chvíle, kdy jsme Julia Lavického viděli naposledy (ano, bylo to tehdy, když „prodal" zápas, ale zapomněl na to a dal krásný gól), uběhl více než rok. Lavi je, jak by řekl jeho agent Jarda, pořád stejný dement, ale začalo se mu konečně dařit. S Vyšehradem postoupil do druhé ligy, kde vede tabulku střelců, opět po něm pokukují zámožnější kluby, dokonce požádal o ruku svou přítelkyni Lucii, sestru Jardy... Na svatbě, která stála majlant, ale zjistí, že má už osmiletého syna, což novomanželku rozhodně nepotěší. Nedostatek financí se rozhodne řešit půjčkou od ne zrovna čestné party, zároveň se snaží nepřijít o manželku hned ve svatební den, postarat se o dítě, což je mu na hony vzdálené, dostat se z Vyšehradu někam výš, nebo se poprat s praktikami jistého fotbalového Taťky... Prostě už zase se řítí jak lavina – z jednoho problému do druhého!

Komedie / Sportovní / ČR / 2022 / 105 min. / Cena: 80,-Kč / PŘÍSTUPNÉ OD 15 LET

 

ne 3. 7. od 16.00 hod. DIVADÉLKO PRO DĚTI v muzeu – DLOUHÝ, ŠIROKÝ A BYSTROZRAKÝ

Princ a jeho kamarádi jdou cestou necestou, polem, loukou, pasekou vysvobodit princeznu z hradu za řekou. Jaképak s tím saky paky, pomůžu jim a VY taky? Přátelství je víc než zlato, plácnem si a jde se na to! Vytáhneme se, nafoukneme, zrak zaostříme a princeznu z černokněžníkových spárů zachráníme!

Účinkuje Divadlo JÓJO, Cena: 50,- Kč. Délka představení 40 min. Vhodné pro děti ve věku 3 9 let.

 

út 5. 7. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

PAPÍROVÉ KVĚTINKY – barevné květy ozdobí pokojíček po celý rok. Cena: 50,-Kč za výtvarné pomůcky a materiály. Dílna pro děti od 3 let.

 

čt 7. 7. od 14.00 do 17.00 hod. AKCE v muzeu – DESKOHERNA s Klubem stolních a deskových her Litomyšl

Lektoři naší deskoherny vám bleskurychle vysvětlí pravidla jakékoliv deskovky. Pak už stačí jen hrát a hrát! S kamarády, s rodinou či ostatními návštěvníky. Dohrát hru vás necháme až do 18 hodin! Cena 50,- Kč. Vhodné pro každého.

 

pá 8. 7. od 18.00 hod. HUDBA v muzeu – SONÁTA č. 1 pro flétnu a klavír

V hudebním sálku Bohuslava Martinů se můžete těšit na koncert předních českých interpretek mladé generace – flétnistky Hany Hána a klavíristky Sáry Medkové vystupujících po celém světě. Vedle Sonáty pro flétnu a klavír B. Martinů zazní i pozoruhodná díla mladé slovenské skladatelky Haimoni Balgavé a amerického již legendárního skladatele Fréderica Rzewského De profundis – oratorium pro mluvící pianistku na text Oscara Wilda a s videem Lukáše Medka. Vstup volný.

 

út 12. 7. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

ZVÍŘÁTKOVÉ LOUTKY – zvířátkový kamarád rozveselí dlouhé chvíle. Cena: 50,-Kč za výtvarné pomůcky a materiály. Dílna pro děti od 3 let.

 

čt 14. 7. od 14.00 do 16.00 hod. AKCE v galerii na radnici – ZÁBAVNÉ ODPOLEDNE s Vendulou Hegerovou

Ilustrátorka Vendula Hegerová, jejíž obrázky zdobí celé Zábaviště, si pro sviště připravila odpoledne plné povídání, kreslení a tvoření. Máte-li knihu s obrázky Venduly Hegerové, nezapomeňte ji doma, ráda vám ji opatří kresbičkou a autogramem. Knihy, vzdělávací materiály i různé drobnosti můžete zakoupit na pokladně muzea.

Cena: 50,-Kč. Vhodné pro děti od 3 do 10 let.

 

so 16. 7. od 14.00 hod. FESTIVAL BÁSNÍKŮ v parku u hradeb

POZOR! ZMĚNA TERMÍNU - akce přesunuta na listopad

Letos se můžete těšit na autory z Čech, Moravy, Slezska, Slovenska, Polska a hvězdu Slam poetry CZ s ukrajinskými kořeny, která se prosadila i v literatuře, Tima Postovita. Představeno bude nové dílo slovenské básnířky a spisovatelky Mirky Ábelové a novou sbírku přiveze i Jan Těsnohlídek ml. či Dominik Želinský. Vystoupí členové skupiny Vítrholc, zahraje Dominik Zezula ze Svitav, Prinzesschen z Poličky, místní písničkářka Pavla Boučková a další. Letošní ročník je věnován Petru Bezručovi a Ukrajině. Vstup volný.

 

út 19. 7. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

PEXESO zvukové i hmatové – přijďte si vyrobit pexeso klasické i netradiční a vrhněte se do hry! Cena: 50,- Kč zahrnuje materiál i návštěvu výstavy Polička plná her a Pexeso – český fenomén. Dílna pro děti od 3 let.

 

út 26. 7. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

KOUZELNÉ KSICHTÍKY – i malí divadelníci můžou hrát velké divadlo. Cena: 50,-Kč za výtvarné pomůcky a materiály. Dílna pro děti od 3 let.

 

pá 29. 7. od 19.00 hod. DIVADLO PRO DOSPĚLÉ v muzeu – POHÁDKA MLÁDÍ

DIVADLO ZRUŠENO!!!

Všichni to znáte ze svého života. Příběh o lásce, manželství a životních zkouškách, které je třeba společně překonat. Naše hra vypráví o osudu Růženky Hejkalové a Bély Kropáčka. O tom, jak se na obecné škole poznali a jak jim jejich láska, přes všechna životní úskalí, s úsměvem na rtech vydržela až dodnes.

Cena: 70,-Kč. Délka představení 75 minut. Účinkuje Divadlo Květ Života. Vhodné pro 14 99 let.

 

so 30. 7. SKŘÍTKOVÁNÍ – festival pro rodiny s dětmi

Celodenní zábavný program pro děti i dospěláky plný zážitků, objevování, hravých úkolů a her s ústředním tématem ZÁBAVY a POZNÁNÍ.

PROGRAM ZAČÍNÁ V MUZEU, KDE ZAKOUPÍTE VSTUPENKU A DOSTANETE MAPKU S ÚKOLY.

9.00 – 12.00 hod. PUTOVÁNÍ MUZEEM, MATAMI A KNIHOVNOU – v expozicích muzea vás čekají hravé úkoly, tvoření, bádání a nejrůznější pozorování. Během dopoledne si můžete vyrobit a nazdobit štít, namíchat léčivou čajovou směs, „oživit“ papírové motýly a ti nejodvážnější si vytvarují skleněnou perlu.
V MaTami si můžete nechat vesele pomalovat obličej a v knihovně za vás úkoly budou plnit roboti. Má to ale jeden háček, potřebují program, podle kterého úkol splní. Pojďte si společně ochočit roboty Bee/Blue boty, mBoty nebo si postavit vlastního!

13.00 – 14:00 hod. VELKÁ CESTA ZVĚDOZEMÍ – hudebně-pohybové představení pro děti pojaté jako desková hra nastojato. Pomocí veliké hrací kostky budou děti putovat s herci pohádkovou Zvědozemí, mnohé se naučí a společně vyřeší různé úkoly a hádanky. Účinkuje Divadélko Kůzle

14:00 – 16:00 BUBLINY PRO KAŽDÉHO – čeká na vás velikánská bublinová dílna, která bude mít několik stanovišť, kde si děti mohou vyzkoušet být uvnitř bubliny, tvořit obří bubliny, malovat bublinami, bubliny praskat a mnoho dalšího. Na programu je také vystoupení s mnoha bublinovými triky a povídáním, které si pro vás připraví bublinář Daniel Kunášek.

16.00 – 17.00 hod. SCIENCE SHOW – neváhejte a zhlédněte naši vědeckou show plnou efektních pokusů. Představíme vám několik základních plynů a ukážeme vám jejich zajímavé vlastnosti. Vyzkoušejte si, zda vydržíte dotyk kapalného dusíku o teplotě -196 °C nebo si nechte zapálit plyn přímo na ruce. Jste na to dostatečně odvážní? Účinkuje Pevnost poznání Olomouc.

21.30 hod. LETNÍ KINO PRO DĚTI v muzeu – MYŠI PATŘÍ DO NEBE

Rodinný film o naději, o hledání lásky a odvahy, o překonávání předsudků a starých bolestí. Příběh je o dvou úhlavních nepřátelích Myšce a Lišákovi, kteří se po nešťastné události setkají ve zvířátkovském nebi. Díky absenci přirozených instinktů se stanou nejlepšími kamarády. Touha zvířecích hrdinů být navždy spolu se vyplní i po návratu na svět, kam se ale narodí ve vyměněných rolích. S pomocí opravdového přátelství však překonají i zdánlivě nemožné.

Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Fantasy / ČR / FR / PL / SR / 2021 / 87 min. / Cena: 80,- Kč

 

út 2. 8. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

UTKANÁ DÍLNA – Na jednoduchém stávku si vlastnoručně utkáte malý kobereček nebo podložku pod hrnek. Také vyzkoušíte zpracování lnu: jeho lámání a vyčesávání.

Cena: 50,- Kč. Dílna pro děti od 6 let.

 

pá 5. 8. od 21.00 hod. LETNÍ KINO v muzeu KDYBY RADŠI HOŘELO

Trochu nešikovný dobrovolný hasič Standa se připravuje na příchod potomka a vše konzultuje se svým vzorem, náčelníkem Bróňou. Když podezřelá automobilová nehoda na velikonočním jarmarku způsobí ve vsi iracionální paniku plynoucí ze strachu před domnělým terorismem, Bróňa se stane vůdčím hlasem nově ustavené domobrany. Chránit své spoluobčany se rozhodne za každou cenu – a Standa zůstává rozkročen mezi jeho čím dál fanatičtějším jednáním a sílící pochybností o celé situaci.

Komedie / Drama / ČR / 2022 / 84 min. / Cena: 80,- Kč

 

ne 7. 8. od 16.00 hod. DIVADÉLKO PRO DĚTI v muzeu + loutkohraní – PRINCEZNA NA HRÁŠKU

– známá pohádka o zkoušce, zda je princezna pravá či falešná, je rozšířena o rodinné téma: Maminka (stará královna) nechce ještě svého synka (prince) oženit, a tak ji přijde vhod, že se mu nedaří přivézt ze světa tu „pravou – opravdovou princeznu.“ Problém nastává, když jednoho deštivého večera na hradní bránu zabouchá „pravá princezna…“ Loutkohraní: po představení každý může vzít do rukou jednoduchou marionetu. Následně děti dostanou formou vyprávěného příběhu jednoduchá zadání, která plní prostřednictvím hry s loutkou.

Účinkuje Dřevěné divadlo Honzy Hrubce. Cena 50,- Kč. Délka: představení 40 min / loutkohraní 15 min. Vhodné pro děti od 3 let.

 

út 9. 8. od 9.00 do 12.30 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v knihovně

ROBOHRÁTKY – robotika na dvorku pro malé i větší. Přijďte se seznámit s nejrůznějšími roboty a hravě nastartovat kreativní a informatické myšlení. 

Cena: 50,-Kč za pomůcky a materiály. Dílna pro děti od 4 let, ale pobavíme i dospěláky.

 

pá 12. – ne 14. 8. – POLIČKA 555* na Palackého náměstí

Moderní i klasická hudba, jazz, rock, divadlo, ohňostroj i tradiční věžní hudba – to všechno má oblíbený letní multižánrový festival. Pořádá www.tyluvdum.cz

 

út 16. 8. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

DESKOVKY – kdo by je neměl rád? Přijďte si vyrobit vlastní hru, s vlastními pravidly nebo se nechte inspirovat množstvím již známých her, které u nás najdete.

Cena: 50,- Kč zahrnuje materiál i návštěvu výstavy Polička plná her a Pexeso – český fenomén. Dílna pro děti od 6 let.

 

pá 19. 8. od 21.00 hod. LETNÍ KINO v muzeu  PROMLČENO

Thriller s Karlem Rodenem v hlavní roli je inspirován skutečnými událostmi – motivem je promlčená vražda! Radek se nečekaně vrací do svého rodného města, aby nalezl jistou ženu a vyrovnal se se svou minulostí. V pátrání mu pomáhá Eva, rozhlasová moderátorka, která jeho příběh dostane do své živě vysílané noční show. Chtěla mít ve vysílání senzační událost, ale nejen k jejímu zděšení začne na povrch vyplouvat něco, s čím nikdo nepočítal. Svůj plán připravoval Radek několik let a během jeho vyprávění je do pochmurného příběhu vtažena nejen ona sama, ale i pražská kriminálka a další aktéři dlouho zapomenutých událostí. Začíná napínavý boj o čas a o spravedlnost. Opravdu už je vše nenávratně promlčeno?

Krimi / Thriller / Česko / 2022 / 95 min. / Cena: 80,-Kč

 

so 20. 8. od 21.00 hod. LETNÍ KINO v muzeu NOSOROH / NOSORIH

V průmyslovém městečku na Ukrajině 90. let žije mladík přezdívaný Nosoroh. Dřív byl agresivním delikventem, nyní se stal násilným zločincem. V postsovětské společnosti rychle stoupá v místním zločineckém gangu, jeho cesta se však neobejde bez krutých ztrát. Čím vyhrocenější je jeho život, tím silnější je jeho vnitřní morální konflikt. Dokáže se vykoupit, než bude pozdě? Komplexní ukázka temných stránek lidské povahy a syrový portrét muže, který se snaží žít s břemeny své minulosti.

Krimi / Drama / UA, GER, PL / 2021 / 101 min. / UA + CZ titulky / Cena: 80,-Kč

 

ne 21. 8. od 14.30 hod. HUDBA v muzeu – POSEZENÍ S HARMONIKOU A HOUSLEMI

Máte rádi zvuk harmoniky i houslí? Rádi si při nich zazpíváte či zatančíte? Neváhejte a přijďte si k nám poslechnout a zazpívat tradiční lidové písně v podání zkušených muzikantů. Cena: 50,- Kč.

 

út 23. 8. od 14.00 do 16.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v muzeu

ÚKOLNÍČEK – hola, hola, škola volá! Abychom se na ni dobře připravili a nic nezapomněli, vyrobíme si úkolníček i netradiční škrobový papír na přebal a naučíme se, jak se váže blok.

Cena: 50,- Kč. Vhodné pro děti od 6 let.

 

pá 26. 8. od 21.30 hod. LETNÍ KINO v muzeu SHOKY & MORTHY: Poslední velká akce + NENASYTNÁ TIFFANY = Maraton filmů poličského rodáka Andyho Fehu!

Shoky a Morthy jsou youtubeři s našláplou kariérou. Morthyho však už dětinské pranky přestávají bavit, také díky vlivu jeho přítelkyně, influencerky Sáry. Když poslední video kluků sklidí na sítích vlnu kritiky, jejich kanál přestane vydělávat a vyslouží si za něj veřejně prospěšné práce, vypadá to na jejich definitivní rozchod. Jedinou šancí, jak si napravit youtuberskou pověst, je „poslední velká akce“. Shoky, Morthy, Sára, svérázná lovkyně duchů Lucie a prodejce vysavačů Radomil se vydávají po dálnici D1 na divokou jízdu vstříc objasnění záhady Devíti křížů.

Komedie / ČR / 2021 / 103 min. /  PŘÍSTUPNÉ OD 15 LET

Pepa tráví většinu času vysedáváním po hospodách. Aby si vydělal na skromné živobytí, vykrádá chaty a ukradené předměty prodává v zastavárně. Při jednom ze svých lupičských výpadů je málem chycen při činu a během následného útěku náhodou objeví starou videokameru. Ta skrývá záznam s cestou k netušenému pokladu, po kterém Pepa okamžitě zatouží. Brzy však pochopí, že aby ho získal, nebude muset podstoupit jen dlouhé hodiny kopání. Cena bude mnohonásobně vyšší... Horor / Komedie / ČR / 2015 / 80 min.

Cena: 80,- Kč / oba filmy. Po projekci následuje FehuFest v Divadelním klubu.

 

út 30. 8. od 9.00 do 12.00 hod. DÍLNIČKA PRO DĚTI v MaTami

VESELÁ KRMÍTKA – krmítek pro ptáčky není nikdy dost!

Cena: 50,-Kč za výtvarné pomůcky a materiály. Dílna pro děti od 3 let.

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti