Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Letošní výtvarný salon tematicky navazuje na loňský je zaměřen na současné umělce Poličska. Můžete se těšit na výtvarně rozmanitá díla autorů několika generací, kteří se na Poličsku narodili nebo zde žijí, a jejichž tvorba překračuje regionální hranice.  Setkávají se zde výtvarně rozmanitá díla uznávaných autorů několika generací.

Název odkazuje na počet umělců, jejichž díla jsou v Poličce vystavena. Jsou to Vojtěch Donát, Pavel Herynek, Magdalena Jílková, Markéta Kolářová, Ivana Machová, Jana Paulíčková Vlčková, Ludmila Pillmayerová , Marek Rejent, Zbyšek Sion, Martin Šmíd, Veronika Šrek Bromová, Jan Štěpánek, Jiří Štourač a Miroslava Zychová.

Tradice Východočeských uměleckých salonů v Poličce započala v roce 1941. Od té doby se na nich představilo více než 700 umělců. Témata salonů se pravidelně obměňovala. Počáteční ročníky představovaly především tradiční krajinomalbu a teprve počátkem 60. let směřoval výběr k živým současným proudům moderního umění. V polovině 70. let došlo – ve snaze vyhnout se cenzuře – k nahrazení kolektivního chápání salonů za výstavy věnované jednomu umělci. Do aktuálních proudů výtvarného umění zamířil salon v roce 1996 „Orbis fictus extractus – nová média v současném umění“. Od r. 2004 byl salon pořádán jako výběr absolventských prací z vysokých uměleckých škol v Praze a Brně. Výroční 70. salon v roce 2017 byl naopak pojat jako výběrové představení dosud vystavujících umělců. Letošní ročník se svým zaměřením vrací k salonům z let 1989 a 1995, spojnicí je místní příslušnost vystavujících výtvarníků,“ uvádí kunsthistorik muzea PhDr. David Junek.

Vernisáž proběhne v sobotu 18. září 2021 od 14.00 hodin za účasti autorů ve výstavních sálech muzea. Výstava potrvá do 24. října 2021.

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti