Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

BOHUSLAV MARTINŮ – PÍSNĚ. Stálo to nemálo úsilí, času  a práce, ale nakonec se vše vydařilo. Notové vydání raných písní světově známého hudebního skladatele vydalo u příležitosti 130. výročí skladatelova narození Centrum Bohuslava Martinů při Městském muzeu a galerii Polička.

Ve vydání jsou soustředěny písně, které skladatel věnoval pěvkyni, tehdejší hvězdě Národního divadla Olze Valouškové, později provdané Borové. Tyto písně vznikaly jednotlivě, nikoliv jako komplet.

Podle vzpomínek pěvkyně s nimi chodíval k zadnímu vstupu do divadla a čekal na umělkyni, aby jí stydlivě předal svitek notového papíru s věnováním, převázaný červenou stužkou. Pětice písní, které jsou soustředěny ve vydaném albu, vznikla v letech 1910-1911. Tehdy byl Martinů ještě mladým autorem, kompozičně ještě nevyzrálým. O to cennější je možnost nahlédnutí takříkajíc pod pokličku tvůrčího rozvoje Bohuslava Martinů v době uměleckého hledání sebe sama,“ uvádí iniciátorka vydání a muzikoložka poličského muzea Doc. Monika Holá, PhD.

I proto vydáváme písně i s přetištěním jejich rukopisných originálů, obdivovatelé díla Martinů je mohou brát jako zajímavý suvenýr. Chceme ale také samozřejmě, aby noty sloužily též svému určení, tedy hudebnímu přednesu, ať již veřejně, či pro vlastní potěchu a proto jsou samozřejmě nabídnuty i v notovém přepisu. Vydáním neznámých písní Martinů chceme upozornit na obrovskou píli a energii začínajícího skladatele, jenž se přes nepřízeň osudu dokázal postupně prosadit a to nejen v českém, ale celosvětovém srovnání,“ dodává. 

Slavnostní křest notového vydání proběhl na zahajovacím koncertě Martinů festu 28. 8. 2021 nazvaném Gala Martinů, jeho kmotry se stali první interpreti těchto písní mezzosopranistka Markéta Cukrová a pianista Luděk Šabaka.

Notové vydání lze zakoupit v muzeu nebo přes www.cbmpolicka.cz.

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti