Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Zazit Martinu podruhe 2Zazit Martinu podruhe 2Zazit Martinu podruhe 2Zazit Martinu podruhe 2Zazit Martinu podruhe 2

Letos podruhé uspořádalo poličské muzeum dvoudenní festival s názvem Zažít Martinů, jehož cílem je přiblížit nejslavnějšího rodáka široké veřejnosti. O víkendu 17. a 18. srpna se zde sešli jak klasičtí posluchači vážné hudby, tak i malé děti či celé rodiny - ambicemi pořadatele je totiž nabídnout veřejnosti co nejširší nabídku různorodých aktivit doslova pro všechny věkové kategorie.

Těm nejmenším byly věnovány hned dvě sobotní akce: pohádková dílna Martinů ve světě pohádek a interaktivní koncert z produkce Filharmonie Brno nazvaný 51 strun. Průvodkyní v obou programech byla zkušená Michaela Kulísková, která se dětským programům věnuje dlouhodobě.

Současně byla pro tento den zprovozněna stezka nazvaná Po stopách Bohuslava Martinů, určená zejména rodinám s dětmi. Na několika stanovištích čekala na příchozí postava malého i dospělého Bohouše a u ní se nacházely instrukce k řešení úkolů, které vedly k rozluštění záhady ztracených předmětů. A stejně jako vloni i letos se mohli unavení návštěvníci občerstvit několika druhy moučníků podle dochovaných receptur skladatelovy sestry Marie Martinů ve stylovém prostředí kavárny Palačinka. Z její zahrádky je snad nejkrásnější pohled na kostel sv. Jakuba, na jehož věži se Martinů narodil. Tam stejně jako vloni probíhaly celý víkend léty osvědčené kostýmované prohlídky rodné světničky skladatele. Ty byly letos ozvláštněné různými prvky, které návštěvníkům vtipnou formou přiblížily, jak se za Martinů dětství žilo na věži: návštěvníci si kupř. mohli vyzkoušet, jaké to je, vynést až nahoru pytel s bramborami, podívali se, kde a jak přespával pomocník děda Stodola, nebo jak paní Martinů sušila na ochoze věže prádlo. A samozřejmě nahoře ve světničce mohli pozorovat malého Bohouška, jak cvičí na housličky v přítomnosti své starší sestry Marie.

Dospělým návštěvníkům byly věnovány dva koncerty. Sobotní večerní koncert v Reprezentačním sále barokní radnice nazvaný Fanatazie s Martinů patřil k napjatě očekávaným očekávaným akcím, neboť na něm byla - poprvé v českém prostředí vůbec - interpretována skladba Fantazie pro teremin s doprovodem hoboje, klavíru a smyčcového kvartetu. Teremin je neobvyklý elektronický hudební nástroj, kterého se interpret při hraní vůbec nedotýká, jen jej ovládá pohyby rukou na určitou vzdálenost. Sólistou byl pražský umělec Martin Jaroš, v současnosti jediný český interpret na tento nástroj, jenž se svého úkolu zhostil s bravurou a elegancí. Spolu s M. Jarošem vystoupili členové NeoKlasik orchestru z Prahy s uměleckým vedoucím Václavem Dlaskem, souboru, jenž se dílu B. Martinů věnuje intenzívně od svého vzniku v roce 2020.

Sobotní hudební maraton byl doplněn promítáním filmu KaprKód, mapujícím neobvyklým způsobem život a dílo skladatele Jana Kapra. Unikátní pohled režisérky Lucie Králové filmu vysloužil Cenu české filmové kritiky za nejlepší dokument a též cenu za nejlepší film na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava v r. 2022.

Nedělní dopoledne se neslo v duchu Pocty českým skladatelům. Za ochuravělý soubor Ensemble Lyrico Graffe pohotově zaskočili členové NeoKlasik orchestru, kteří byli schopni během šibeničně krátké doby sestavit nový program a představit se posluchačům v poličském kostele sv. Michaela v komorních skladbách řady (nejen) českých skladatelů. Po skončení koncertu se všichni přesunuli k hrobu Bohuslava Martinů, aby krátkým pietním aktem důstojně připomenuli 65. výročí úmrtí skladatele.

Součástí rodinného festivalu Zažít Martinů byly letos ještě dvě aktivity: zahájení putovní výstavy Slavní čeští skladatelé z produkce pražského Národního muzea, konané v rámci Roku české hudby. Současně byly veřejnosti představeny originál nového muzejního přírůstku - skladby Dumka B. Martinů a nová knižní publikace nazvaná Martinů a Brno. Mimo sféru široké veřejnosti se ještě konalo setkání představitelů poboček Společnosti Bohuslava Martinů, která slaví 45 let své existence. Setkání obětavě připravila předsedkyně poličské pobočky Ellen Erbesová.

Monika Holá, muzikoložka CBM     

Akce Zažít Martinů byla konána za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje a Města Polička.

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti