Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Kalendář událostí

Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Roční Měsíční Týdenní Dnes Vyhledat Přejít na měsíc
VÁNOCE A TRADIČNÍ POKRMY
Od sobota, 23. listopad 2019
Do neděle, 12. leden 2020
Shlédnutí : 1105

– výstava o nejpříjemnějších věcech každého roku – o Vánocích a o jídle.

 

23. listopadu 2019 – 12. ledna 2020, třída B. Martinů

Vánoce jsou prastaré svátky – křesťanské i pohanské. O zimním slunovratu se lidé těšili na prodlužující se dny a snažili se zajistit zdar nového hospodářského roku – úrody – jídla. Každá slavnost je proto spojena se štědrou hostinou.

Tak jako v jiných oblastech Čech, i v Poličce a okolí se na Štědrý den jedlo „devatero pokrmů“. Co mezi ně patřilo, se dozvídáme z časopisu Jitřenka (1894). Mělo v nich být, co dal les, pole i sad. A tak se pekla například „nadivajna“ s houbami, vařil se hrách, čočka, kroupy, zelí, řepa, „muzika“ atd. atd. Štědrodenní večeře měla rodinu nejen nasytit, ale každý pokrm také něco symbolizoval. Část večeře nakonec dostal dobytek, drůbež a stromy i duchové zemřelých.

Na výstavě ve třídě B. Martinů uvidíte prostřené stoly a porovnáte, co se na nich (a pod nimi) objevovalo v době vlády Karla IV., co v 19. století a co dnes. Poznáte dobové mlsy – křížaly, které děti dostávaly často v podobě panáčků z mikulášských trhů. Seznámíte se se zvykoslovnými předměty „svět“ nebo „třesolka“, které se stavěly z jablek, sušených švestek, krušpánku, nabobtnalého hrachu, pečiva apod.

Vánoční a novoroční období bylo pro naše předky časem zklidnění a návštěv. Prožití poklidného adventu i následných svátků přejeme i vám!

Vernisáž výstavy proběhne v sobotu 23. listopadu ve 14.00 hod. ve třídě B. Martinů. Hlavním bodem programu budou právě tradiční štědrovečerní pokrmy. Ochutnáte jich „devatero“ anebo ještě víc, a to v různých obměnách. Okusíte houbového kubu i mastnou vánočku, obyčejné luštěniny i sladkou ovocnou kaši „muziku“. Podělit se můžete o své recepty a navázat na rodinné tradice.

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti