Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Kalendář událostí

Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Roční Měsíční Týdenní Dnes Vyhledat Přejít na měsíc
VERNISÁŽ: PTÁCI – POSLOVÉ JARA
sobota, 14. březen 2020
Shlédnutí : 695

14. března – 17. května 2020

Vernisáž výstavy proběhne 14. března 2020 ve 14.00 hodin. Úvodního slova se ujme ornitolog Jakub Vrána, který také povede komentovanou prohlídku výstavy. Možná uvidíte i kroužkování ptáků.

 

Jistě máte rádi, když na jaře začne sílit mnohohlasý zpěv ptáků, a obdivujete, že mohou létat. Možná pozorujete skrytě a z dálky ptáčky na krmítku. Zveme vás proto na výstavu, která má tu výhodu, že na ní uvidíte mnoho ptáků pohromadě a přitom žádného nevyplašíte, neboť se jedná o fotografie a vycpaniny (dermoplastické preparáty).

Představeni budou zástupci několika lokalit Poličska – rybníků, lesa, polí i území, kde žijí společně s člověkem. Prohlédnete si jejich vajíčka, pírka a hnízda. Dozvíte se, jak si sojka čistí peří, jak odlišit hnízdo drozda a kosa, co to jsou „vývržky“ a mnoho zajímavého z přírodopisu. Seznámíte se s ornitologií a smyslem kroužkování ptáků, zmíníme i jejich příbuzné – dinosaury.

Ale nejen to: peří a vejce se přeci používají i k praktickým a dekorativním účelům, drůbeží maso a vajíčka se objevují na talíři k jídlu, a to zvýšenou měrou právě o Velikonocích. Vlastností létavců si všímají některé pranostiky, přirovnání a rčení. Pták je častým motivem výtvarného i hudebního umění.

Dospělí i děti budou moci vyzkoušet velký počet interaktivních prvků. Připraveny jsou nahrávky hlasu ptáků.

Výstavu připravujeme ve spolupráci s Městským muzeem a galerií Svitavy, Regionálním muzeem v Litomyšli a ornitology.

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti