Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

V sobotu 2. března 2019 proběhla pravá masopustní taškařice, jejímž cílem bylo pobavení všech Poličáků. Vše začalo v muzeu, kde se Policejní rada Ouchcepek, Lolan Divoký, drsňák Daneček, Franta Dobrák a mlátička Olafson Bjerbeg ujali vyšetřování nevšední krádeže…

Ale co že se to vlastně stalo, že bylo potřeba vyšetřování?

Rozruch v muzeu způsobil nešťastný divadelník, který plakal nad dvěma sty zlatými lety poličského divadla. Nářky byly špatně pochopeny a vznikla tak fáma, že bylo ukradeno dvě stě zlatých mincí. Skupina detektivů se rozhodla na vlastní pěst pátrat. Z muzea se vydal velký průvod směrem k Městskému úřadu, kde došlo k předání zlatého klíče z rukou pana starosty Jaroslava Martinů do rukou masopustního policejního rady Ouchcepka. Nejen masky, ale i přihlížející si vesele notovali a zpívali lidové písně, tancovali za zvuku kytary a pokračovali s průvodem k sochám Morového sloupu. Socha sv. Josefa ovšem nápadně poukazovala na místo, kde stála dvojice žebráků, kterým cinkaly v batohu víčka od piv. V domnění, že se jedná o ony ztracené zlaťáky, byli průvodem obviněni a odvedeni na četnictvo. Jenže ejhle, zjistilo se, že jsou nevinní a tak četníci vypustili vycvičené psy, kteří hledali další stopu. Průvod byl zavolán k cukrárně, kde se měl zloděj ukrývat. Zatčena byla cukrářka i s penězi, ale ta jim vysvětlila, že to jsou penízky čokoládové a rozházela je dětem. Najednou bylo z dálky slyšet, jak kdosi vyvolává, že je bohatý, má 200 zlatých a všem  nalévá šampaňské. Peníze údajně vyhrál v loterii, což mu nikdo nevěřil a byl odsouzen k useknutí hlavy a odveden do muzea. Těsně před popravou se naštěstí zjevil pokladní loterijní společnosti s tím, že ten muž opravdu vyhrál a navíc přišel i nešťastný divadelník a zjistilo se, že šlo o velký omyl. Detektivové vrátili klíč starostovi a jako omluvu hráli a zpívali. Když v tom je přepadla Smrtka, která si šla pro basu. Masopustní taškařice tak byla zakončena smutečním průvodem a tradičním pochováním oné basy.

Po celé odpoledne bylo poličské muzeum plné návštěvníků. Odhadem jich tu prošlo okolo devíti set. Kdo chtěl, mohl si vyrobit škrabošku, prohlédnout si jarní výstavu o zvycích veselých i vážných z minula i dneška anebo v atriu ochutnat pravé masopustní koblihy a jiné sladké dobroty z pekárny Agro Vysočina Bystré či zabíjačkové pochoutky od řezníků Jiřího Makovského a Miloslava Drašara. O to, aby návštěvníci mohli pochutiny řádně zapít, se postaral stánek Hotelu Pivovar,“ uvádí kurátorka akce Mgr. Simona Valachová. „Ráda bych tímto poděkovala všem za jejich snahu a ochotu se na celé akci podílet, ať už šlo o mé kolegy z muzea, divadelníky nebo každého, kdo se za námi přišel pobavit,“ dodává.

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti