Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

kacov 1kacov 2kacov 3kacov 4

 

sobota 6. dubna 2019

„Po Bohoušových stopách, ale pohodlně!“ – tak zní motto výletu poličského muzea, organizovaného téměř na den přesně 100 let od legendárního putování skladatele Bohuslava Martinů z Kácova do Poličky. O co jde? 8. dubna 1919 ve 14.00 hod. odpoledne nastoupil Bohuslav Martinů v malém městečku Kácov na vlak a chtěl se dopravit domů do Poličky. Shodou okolností se mu však cesta tak trochu nepovedla a namísto původních cca 6 hodin se protáhla na neskutečných 26 hodin a vrcholem byla jízda z České Třebové do Svitav dobytčákem plným prasat! Šlo o tak výrazný zážitek, že jeJ skladatel zaznamenal formou komiksu do svého deníku a díky tomu jej máme přesně zdokumentován.

Kácov je půvabné malé městečko ležící na řece Sázavě ve Středočeském kraji. Jeho dominantou je barokní zámek s kaplí. I když je oficiálně uzavřen, pro naši výpravu bude učiněna výjimka a bude nám umožněno si prohlídnout část zámku s výstavou o kácovské historii. V blízkosti zámku se nachází Kostel Narození Panny Marie ze 14. století, za prohlídku v Kácově stojí také barokní Mariánské sousoší a na opačné straně řeky Sázavy Kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Půjdeme-li po stopách skladatele, podíváme se také na kácovské nádraží a k domku č. p. 79, kde bydlela Irma Hojtašová, dívka, kterou jel skladatel do Kácova navštívit. Do nedávné minulosti byla její totožnost zcela neznámá, nicméně v současnosti již o ní leccos víme. Výlet zakončíme prohlídkou místního pivovaru Hubertus s možností následného občerstvení.

Na rozdíl od nezdarů skladatele v současnosti garantuje muzeum pohodlný průběh plánované cesty. Jízda proběhne autobusem: jednak by vlakové spojení předpokládalo řadu přestupů a s nimi spojeného čekání, a především – a v tom můžeme spatřovat jistou symboliku s nezdařenou cestou Martinů před 100 lety – je v současnosti vzhledem k havarijnímu stavu kolejí v Kácově železnice dlouhodobě uzavřena.

Odjezd v 8.00 hod. z nádraží v Poličce. Cena (jízdné + vstup na zámek a exkurze do pivovaru) dospělí 380,- Kč, důchodci a studenti 300,- Kč. Cenu je třeba uhradit předem v muzeu. Možnost návštěvy Malého muzea techniky Jawy od Sázavy – vstupné 50,- Kč (není zahrnuto v ceně). 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti