Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

TZ_22.03.2018

První dubnovou neděli můžete strávit výrobou pestré jarní dekorace, která prozáří váš dům i byt.  Věku se meze nekladou, jarní vrkoč si může přijít vyrobit každý, kdo bude mít chuť. Vezměte svůj oblíbený květináč nebo hrnek a hurá do muzea!

Od 14.00 do 16.00 hodin si můžete pohrát s barevnými stuhami, vajíčky, s motýly z duhových papírů, zelenými větvičkami a látkovými květinami. Naaranžujete si zápich do vašeho oblíbeného hrníčku nebo květináče.

Tato tematická dílnička se konala již v loňském roce a měla velký úspěch. Vyrábět přišlo přes sedmdesát návštěvníků, a proto jsme se rozhodli vyhovět přání veřejnosti a dílnu zopakovat i letos. Třeba se z toho nakonec stane příjemná tradice, stejně jako z výroby vánočních vrkočů, které se v muzeu vyrábějí již několik let,“ uvádí kurátorka akce Mgr. Simona Valachová. „Součástí je i prohlídka výstavy ve třídě Bohuslava Martinů o zvycích veselých i vážných z minula i dneška s názvem Od rozpustilých maškar po veselé Velikonoce,” dodává.

A na co všechno se můžete těšit na již zmíněné výstavě?

Můžeme říct, že v koloběhu života je člověk stále na cestě. Střídá dny sváteční a všední, zábavu s přemýšlením, výjimečné okamžiky s těmi běžnými. Ani naši předkové ve vzácném volném čase v období zimy a chladného začátku jara neseděli za pecí. Provozovali lidové zábavy a zvyky, v nichž různými formami chtěli zajistit dobrou úrodu a zdar nového hospodářského roku,“ popisuje jarní výstavu etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková.

Jarní výstava ukazuje, že vznešeně se lidé oblékali na bály a do rozpustilých maškar se zase strojili při karnevalech a do masopustního průvodu. Seznamuje návštěvníky s prastarými obchůzkami vynášení smrti, s honěním Jidáše i s velikonočním koledováním. Zároveň také připomíná vážný a náboženský charakter postu a Velikonoc, kdy lidé procházeli křížové cesty v kostele nebo v přírodě a kdy rozjímali nad utrpením Ježíše Krista při sledování pašijových her,“ dodává.

 

Akce se koná 7. dubna 2019 od 14.00 do 16.00 hodin v Centru Bohuslava Martinů v Poličce. Vstupné na akci je 60,- Kč/vrkoč. Cena zahrnuje tvořivou dílnu a návštěvu jarní výstavy, plus veškeré potřebné pomůcky a materiály. 

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti