Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Přední znalec a propagátor díla Bohuslava Martinů, poličský rodák PhDr. František Popelka, zemřel 16. dubna ve věku sedmaosmdesáti let. Uznávaný muzikolog zasvětil skladateli svůj profesní život, i proto, že jeho otec v poličském muzeu pracoval, inicioval a vytvářel martinůovské muzejní sbírky.

František Popelka studoval hudební vědu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně u Jana Racka a Bohumíra Štědroně a studium ukončil diplomovou prací Česká léta Bohuslava Martinů. Po ukončení studia pracoval v Ústředním domě armády v Praze. Od počátku šedesátých let až do odchodu do důchodu byl redaktorem knižní edice Státního hudebního vydavatelství, resp. Supraphonu v Praze.

Ve vlastní muzikologické práci se zabýval především dílem nejslavnějšího poličského rodáka. Již jako čerstvý absolvent hudební vědy koncipoval roku 1957 první velkou expozici o Martinů v poličském muzeu (a pak r. 1973 a 1984 její moderní podobu). V letech 1984–2000 působil jako muzikolog poličského muzea a významným způsobem profiloval a zpracoval bohaté martinůovské sbírky.

Právě obnova expozice  s názvem Památník Bohuslava Martinů  v roce 1984, jenž byl současně rokem 25. výročí úmrtí skladatele, měla mimořádný význam nejen pro naše muzeum, ale také  pro město Polička,“ uvádí tehdejší ředitel muzea PhDr. David Junek. „Pan František Popelka byl rovněž autorem velkého počtu výstav, článků a publikací, a především knih Bohuslav Martinů; Cesty-Proměny-Návraty, Martinů a Polička a Bohuslav Martinů: Dopisy domů. Z korespondence do Poličky. Iša Popelka stál také v pozadí mnoha martinůovských hudebních akcí. Právě díky němu u nás v roce 1994 zazněla světová premiéra Martinů skladby Podivuhodný let, k níž získal notový materiál ze zahraničí. Byl také iniciátorem a dramaturgem prvních ročníků festivalů Polička *555 a Martinů fest,“ s uznáním dodává.

Sama jsem měla možnost se s ním setkat jen několikrát v posledních letech jeho života, nadchl mne šíří svých vědomostí a přes svůj věk doslova sloní pamětí!“ vzpomíná doc. Monika Holá, muzikoložka poličského muzea. „Jako jedna z jeho pokračovatelů na místě muzikologa poličského muzea narážím neustále na stopy působení Iši Popelky. Krom práce s výše uvedenými knihami Iši Popelky téměř denně profesně využívám jím vytvořený Soupis autografů, manuskriptů, faksimile a přidružených tisků skladeb Bohuslava Martinů ve fondech Památníku Bohuslava Martinů a hluboce se skláním před precizností jeho zpracování! Iša Popelka zanechal v Poličce nesmazatelnou stopu v propagaci osobnosti a díla Bohuslava Martinů, budiž mu za to navždy neskonalý dík“, dodává.

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti