Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Výstava výtvarnice, která svým laskavým a humorným přístupem k tvorbě a ke světu vůbec, oslovuje již několik generací dětí i dospělých. Ilustrátorka Vlasta Švejdová doprovodila svými kresbami desítky knih pro nejmenší čtenáře, od českých pohádek a říkadel přes slabikář až po čítanky i učebnice.

Pohádky o perníkové chaloupce nebo Budulínkovi, roztomilá zvířátka a děti s velkýma očima a buclatými tvářičkami z říkanek a učebnic anebo krabice od Sunaru. To všechno může návštěvníkovi připomenout tvorbu ilustrátorky Vlasty Švejdové,“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. art Ludmila Pillmayerová. „Na výstavě bude představena také autorčina volná tvorba, zastoupená především malbami a grafikami určenými jak dětem, tak dospělým. K vidění budou také promítačky DIAX a diafilmy pohádek ze soukromé sbírky Pavla Pohorského,“ dodává.

Výstava je tradičně doplněna o několik hravých koutků, díky kterým se i ti nejmenší návštěvníci  dozví více o světě malířky, seznámí se blíže s její nezaměnitelnou tvorbou, a kdo bude chtít, může se vyfotit lišce na ocásku jako Budulínek. Součástí instalace je i výběr pohádek, říkadel, ale i hádanek. Tak třeba: „Jeden mluví a dva koukají. Co je to?“ Odpovíte správně na všechny? Pokud patříte mezi milovníky litografie, i vy si přijdete na výstavě na své. Dozvíte se, jak se postupuje při tvorbě kamenotisku, a prohlédnete si několik originálních litografií výtvarnice.

Přestože Vlasta Švejdová vystudovala obor loutkářství a hračky, dnes je známá hlavně svými knižními ilustracemi. Ty tvoří stěžejní část její výtvarné tvorby, kterou věnovala především dětem. Další samostatnou kapitolu autorčiny tvorby představují její vlastní knihy pohádek a příběhů, které také ilustrovala, a řada dětských kreslených filmů, jež vytvořila ve spolupráci se studiem Barrandov. Dále spolupracovala s filmovým studiem ve Zlíně a televizí v Brně a byla stěžejní autorkou známého časopisu Dikobraz.

Interaktivní výstava potrvá do 30. 8. 2020. Aktuální informace naleznete na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti