Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

V sobotu 7. srpna 2021 bude zahájena výstava obrazů malířky Marie Janků u příležitosti 130. výročí jejího narození. Originalitou, imaginací, zvláštním koloristickým cítěním a ryzím malířským jazykem patří bezesporu k osobitým a nezaměnitelným neškoleným autorům rozevlátých krajin a oblačných průhledů do území fantazie, snů a návratů do dětství.

Navštivte výstavu obrazů  malířky Marie Janků (1891 - 1975) z Vítějevsi. Originalitou, imaginací, zvláštním koloristickým cítěním a ryzím malířským jazykem patří Marie Janků bezesporu k osobitým a nezaměnitelným neškoleným autorům. Během patnácti let vytvořila přibližně 600 malířských děl, která jsou tím nejlepším z oblasti spontánního umění u nás. Autorka  začala malovat až ve svých devětašedesáti letech a byla vysoce uznávána v oblasti naivního umění. Vystavovala v Bruselu, Montrealu, Praze aj. Zúčastnila se Světové výstavy naivního umění v Benátkách. V muzejních sbírkách je zastoupena pěti desítkami obrazů, ze kterých vám bude představen výběr.

 

Marie Janků se narodila ve Vítějevsi, v malebné vesničce kopcoviteho koutu Vysočiny, kde prožila celý život až do své smrti. Bydlela v rozlehlém statku a ke stáru v nedalekém výměnku. Živila se prací v zemědělství, což vyhovovalo její uzavřené samotářské povaze. Měla ráda květiny, sady a toulání po lesích. Malovat začala spontánně až v roce 1960. O objevení malířky se zasloužil dr. Otokar Aleš Kukla, ředitel muzea v Poličce, z jehož podnětu se uskutečnily i její první samostatné výstavy: v pražském Divadle Na zábradlí roku1962 a o rok později v Městské galerii v Poličce,“ uvádí Mgr. Pavel Konečný.

 

„Vysoké kvality její tvorby ocenil známý teoretik Arsén Pohribný, který ji zařadil v roce 1967 do své publikace “Naivní umění v Československu” a prezentoval ji také na putovní výstavě po mnoha evropských zemích. Originalitou, košatou imaginací, zvláštním koloristickým cítěním a ryzím malířským rukopisem, patří paní Marie Janků k těm nejlepším tvůrcům našeho spontánního umění,“ dodává.

Vernisáž se uskuteční v sobotu 7. srpna 2021 od 14.00 hodin ve výstavním sále poličského muzea. Úvodní slovo pronese bývalý ředitel Divadla hudby Olomouc, sběratel art brut umění a iniciátor výstavy Mgr. Pavel Konečný.

 

Více informací naleznete na www.cbmpolicka.cz

Výstava potrvá do 30. 9. 2021.

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti