Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Vydejte se 140 let zpátky, do doby, kdy naši předkové z Musejního spolku Palacký pořádali první výstavy a to právě v tomto vánočním čase. Pod vánočním stromem najdete opravdu velké dárky – vitríny – a v nich něco na sebe, něco do kuchyně, něco na hraní, leccos pro kutily a od kutilů, knížky ke čtení i památky na Bohuslava Martinů.

Poličské muzeum si pro letošní rok připravilo hned dvě vánoční výstavy. První s názvem VÁNOCE Z DEPOZITÁŘE je o věcech darovaných, o jejich prvním životě v domácnosti i druhém životě v muzeu a galerii. Nejen děti si budou moci rozbalit opravdu velké dárky, kde najdou knížky ke čtení, něco na sebe, něco na hraní, něco do kuchyně, leccos pro kutily i od kutilů. Při pohledu na třpytivou sbírku Horáckého skla nebo malované skříně si návštěvník uvědomí krásu řemeslně zpracovaných výrobků. V podrobném kalendáři událostí zjistí, jaké radosti i strasti muzeum provázely od jeho založení 6. 11. 1881. Výstava je doplněna fotogalerií starostů spolku i ředitelů muzea, mezi nimiž čestné místo patří Ing. Františku Bukáčkovi.

Zatímco našinec se o Vánocích těší na věci nové a jak se říká, dělá jim doma místo, kurátor v muzeu či galerii čeká, že ho někdo obdaruje předměty starými. A tak přijímá dary a nakupuje sbírky, které dokumentují celkový obraz o slavné i každodenní minulosti Poličky a okolí. Naše výstava přibližuje život sbírek ve stálých expozicích i na výstavách či rozmanitou práci muzejních pracovníků,“ uvádí kurátorka výstavy a etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková.

Muzeum výstavou zároveň připomíná 140. výročí svého trvání. Už naši předkové z Musejního spolku Palacký v 80. letech 19. století totiž pořádali první výstavy právě o Vánocích a právě v tehdejší chlapecké škole, nynější budově muzea. A tak se vlastně vracíme k muzejním kořenům. Co všechno se za tu dlouhou dobu změnilo třeba právě ve velkém výstavním sále, kde se instalace nachází, můžete díky fotografiím porovnat přímo na místě“, dodává.

 

Druhá výstava s názvem ZIMA NAPŘÍČ VÝTVARNÝM UMĚNÍM je průřezem sbírkou výtvarného umění se spojujícím motivem zimy. Rozdělena je do tří celků, a to Svatá rodina v dílech starých mistrů, Krajináři Vysočiny a Moderní umění.

Námět zimy je pro malířství Vysočiny velmi typický. Akademičtí malíři se ztvárňování zákoutí zdejší krajiny a venkova zhostili mistrným způsobem. V nesčetných odstínech zachytili zdejší drsnou krajinu pod příkrovy zmrzlého sněhu, nebo při oblíbeném jarním tání. Jedním z cenných exponátů výstavy je působivý obraz svaté rodiny s názvem Klanění pastýřů, na kterém lze obdivovat hru světla a stínů typickou pro barokní malířství. Některé z vystavených obrazů znají návštěvníci ze stálé expozice v městské galerii, mnohé naopak spatřují denní světlo na výstavách jen ojediněle,“ uvádí kunsthistorik muzea PhDr. David Junek.

Výstavy zle navštívit také o vánočních svátcích.

Opatření platná od 22. 11. 2021 zásadně nemění dosud platná pravidla pro vstup do poličského muzea. Naše výstavy a expozice tedy nadále můžete navštívit bez kontroly očkování, prodělané nemoci a testů na Covid-19. Prosíme vás však o dodržování vládou stanovených pravidel, které najdete spolu s dalšími informacemi na www.cbmpolicka.cz.

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

+420 461 723 855

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti