Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Máte rádi rozhledny a vyhlídkové věže? V Poličce na ochozu věže kostela sv. Jakuba se vám po zdolání 192 schodů odkryjí kouzelné výhledy na město i široké okolí. Při dobré viditelnosti můžete spatřit i vrcholky Jeseníků! Navíc si prohlédnete malebnou světničku pověžného, kde se narodil hudební skladatel Bohuslav Martinů.

Původní gotický kostel sv. Jakuba vyhořel za velkého požáru v červenci roku 1845. Poškození kostela bylo natolik velké, že musel být posléze stržen a na jeho místě byl v letech 1853-1865 postaven novogotický kostel. V novém chrámu bylo pamatováno na bydlení pověžného, který v případě ohně vyhlašoval poplach. Do této funkce nastoupil v roce 1889 Ferdinand Martinů, kterému se roku 1890 narodil syn Bohuslav. Rodina Martinů žila v malé věžní světničce až do Bohušových 11 let.“ uvádí muzikoložka Doc. Monika Holá, Ph.D. 

„Život na tomto unikátním, romantickém, i když trochu nepraktickém místě, kde se celá rodina musela dělit o prostor o velikosti 25 metrů čtverečních ve výšce 36 metrů nad zemí, přinášel strasti i radosti. Z výkladu průvodce se dozvíte o zajímavostech z běžného života, ale i to, jak život na věži ovlivnil samotného Bohuslava Martinů.“ dodává.

Světnička je zařízena původním i dobovým nábytkem podle vzpomínek matky a sestry Bohuslava, takže budete mít pocit, že si rodina Martinů pouze odskočila do města.

Chcete je na věži zastihnout? Přijeďte o víkendu 17. – 18. srpna 2024 na Zažít Martinů, festival plný hudby a zábavy pro malé i velké. V bohaté nabídce letošního programu najdete totiž oživené prohlídky rodné světničky. „Na věži se tak potkáte s malým Bohouškem hrajícím na housle pod dozorem své sestry Marie Martinů. Společně vám povypráví o svých životních osudech a ukážou vám skrovné bydlení rodiny pověžného.“ popisuje oblíbenou akci edukátorka poličského muzea Mgr. Simona Valachová.   

Zatímco většina českých památek je vždy v pondělí zavřená, v Poličce udělali o prázdninách výjimku. Výstup na věž si tak můžete dopřát po celý týden. Ale pozor! Prohlídky začínají v muzeu (vchod v Šaffova 112), kde si zakoupíte vstupenku a s průvodcem se vydáte k věži kostela sv. Jakuba.

 

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Tylova 114, 572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti